Lichtinval regelen met raambekleding

De raamdecoratie die je kiest, heeft verrassend veel invloed op de lichtinval van de kamer. De juiste raamdecoratie kan bijdragen aan een fijne lichte sfeer.

Het weer, tijdstip, type raam, locatie van het raam en raambekleding zijn factoren die bepalend zijn voor de lichtinval. We willen allemaal zoveel mogelijk het zonnetje in huis halen, maar hierbij is het regelen van de hoeveelheid licht erg belangrijk. Zo kan te veel zonlicht onaangenaam zijn of zelfs schade aanrichten aan je meubilair. Daarentegen kan te weinig licht invloed hebben op hoe we ons voelen. Het is daarom erg belangrijk om een goede balans te vinden. Met raambekleding kun je lichtinval regelen.

Sfeer en functionaliteit van raamdecoratie op maat

Raamdecoratie op maat zorgt voor een optimale sfeer en lichtinval voor elke ruimte. Raamdecoratie is uiterst functioneel zo houdt het zonlicht, warmte en zicht van buitenaf tegen. Daarnaast is raamdecoratie bepalend voor de sfeer van de ruimte. Gordijnen en jaloezieën op maat ondersteunen de stijl van de kamer en leggen de accenten op de juiste plekken.

Verduisterende gordijnen

Verduisterende gordijnen zijn gemaakt om een ruimte volledig donker te maken. Meestal worden deze gordijnen gebruikt voor de slaapkamer, zodat je vroeg in de ochtend geen last hebt van de eerste zonnestralen. Verduisterde gordijnen worden ook toegepast in andere ruimtes die verduisterd moeten worden, zoals een presentatieruimte of een theaterzaal.

Inbetween gordijnen

Inbetween gordijnen zijn perfect voor privacy zonder dat ze lichtdoorlating beperken. Deze gordijnen hebben als eigenschap dat ze alleen zicht van buiten blokkeren. Zo kun je wel van binnen naar buiten kijken en wordt licht niet tegengehouden. Perfect voor een raam aan de straatkant of een vergaderruimte met een glazen wand.

Vitrage

Een vitrage is lichtdoorlatend. De soepele stof maakt dit elegante raambekleding. Een vitrage filtert licht, zodat zonlicht iets wordt tegengehouden. Door de dunne stof blijft het wel licht in de ruimte. Hierdoor kun je lang genieten van de natuurlijke lichtinval. De transparante stof houdt weinig zicht tegen, maar geeft wel een gevoel van privacy en geborgenheid.

Houten jaloezieën

Houten jaloezieën zijn ideaal om inkijk tegen te gaan en de hoeveelheid lichtinval te reguleren. Het grote voordeel van jaloezieën van hout ten opzichte van andere materialen, is de natuurlijke kleur van het licht dat naar binnen valt. Als je de houten lamellen deels openzet, krijg je een gefilterd warm kleurige lichtinval in huis. In de woonkamer geeft dit een uitnodigende uitstraling, terwijl houten jaloezieën in de slaapkamer voor zacht licht zorgen. Ten opzichte van hang- of vouwgordijnen van textiel nemen houten lamellen weinig ruimte in, trekken ze minder stof aan en zijn ze makkelijk schoon te maken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn ideaal voor als je zelf wilt bepalen hoeveel licht er in de ruimte komt. Ze zijn in hoogte verstelbaar met behulp van een touw of koord. Op deze manier kan je zelf kiezen tot welke hoogte je het rolgordijn laat zakken waardoor je dus zelf de hoeveelheid lichtinval kan bepalen. Daarnaast hebben rolgordijnen een isolerende werking voor zowel temperatuur als geluid.

Advies nodig voor de optimale lichtinval?

Ben je op zoek naar advies om de lichtinval te verbeteren door middel van raamdecoratie? Neem dan contact op.

Veelgestelde vragen over lichtinval

De beste raamdecoratie om meer licht de kamer in te krijgen zijn jaloezieën. Jaloezieën vangen het licht op en sturen het de kamer in. Voor een optimale werking kantel je de lamellen een stukje, waardoor het licht wordt afgebroken en de kamer in gestuurd wordt. ‘s Avonds kun je de lamellen helemaal sluiten, waardoor de gesloten lamellen het licht van de lampen zal reflecteren. Deze reflectie in warm licht zorgen vrij snel voor een lichte sfeervolle kamer.

De beste optie voor licht doorlatende gordijnen zijn de zogeheten inbetweens. Inbetweens zijn gemaakt van een licht doorlatende stof. Deze stof houdt een deel van het licht tegen, waardoor er niet naar binnen gekeken kan worden, maar laat nog voldoende licht door om te genieten van een goed verlichte kamer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp