Lichtinval regelen met raambekleding

Niemand komt graag thuis in een donker huis, het zorgt voor een opgesloten gevoel en je snakt naar wat licht in huis. Lichtinval doet ongemerkt een heleboel voor ons gemoed. Niet alleen het weer, het tijdstip en de locatie van het raam zijn bepalend voor de mate van lichtinval. Ook het type raam en de, al dan niet, aanwezige raambekleding zijn factoren die niet onderschat moeten worden. We willen allemaal zoveel mogelijk het zonnetje in huis halen, maar hierbij is het regelen van de hoeveelheid licht erg belangrijk. Zo kan te veel zonlicht onaangenaam zijn of zelfs schade aanrichten aan je meubilair. Daarentegen kan te weinig licht invloed hebben op onze mentale gezondheid. Het is daarom erg belangrijk om een goede balans te vinden. Een juiste raambekleding kan hierbij helpen.

Sfeer en functionaliteit van raamdecoratie op maat

Niet iedereen staat stil wat raambekleding voor de lichtinval in je huis kan doen. Met de juiste raamdecoratie op maat zorg je voor een betere balans in lichtinval en creëer je een ruimte waarin jij je thuis voelt. Gordijnen en jaloezieën op maat ondersteunen de stijl van de kamer en leggen de accenten op de juiste plekken. Naast het sfeer verhogende element van raamdecoratie is het ook nog eens heel functioneel. Zo houdt het zonlicht tegen en daarmee een stukje warmte. Tegelijkertijd zorgt het er in de koudere maanden voor dat de warmte niet verdwijnt via de ramen. En als je gesteld bent op je privacy houdt het ook de blikken van voorbijgangers buiten. Multifunctioneel dus raamdecoratie.

Verduisterende gordijnen

Word jij liever rustig wakker zonder dat de zon in je gezicht prikt? Dan bieden verduisterende gordijnen een uitkomst. Verduisterende gordijnen zijn gemaakt om een ruimte volledig donker te maken. Meestal worden deze gordijnen gebruikt voor de slaapkamer maar ook in een theaterzaal of presentatieruimte vind je dit soort gordijnen. Verduisterende gordijnen zijn nadrukkelijk niet ontworpen voor de beste lichtinval. Ze moeten juist zoveel mogelijk licht buiten houden. Maar wat als je wel lichtinval wilt maar geen zin hebt in pottenkijkers? Dan bieden lichtdoorlatende gordijnen de oplossing.

Inbetween gordijnen

Inbetween gordijnen zijn een voorbeeld van lichtdoorlatende gordijnen. Ze bieden de perfecte privacy zonder dat ze de lichtdoorlating beperken. Deze gordijnen hebben als eigenschap dat ze alleen het zicht van buiten blokkeren. Zo kun je wel van binnen naar buiten kijken naar niet andersom. Tegelijkertijd laat het gordijn wel licht door. Perfect voor een raam aan de straatkant of een vergaderruimte met een glazen wand.

Vitrage

Nog zo’n lichtdoorlatende oplossing is vitrage. Een vitrage filtert licht zodat het zonlicht iets, maar niet geheel, wordt tegengehouden. Door de dunne stof blijft het wel licht in de ruimte, hierdoor kun je lang genieten van de natuurlijke lichtinval. De transparante stof houdt weinig zicht tegen, maar geeft wel een gevoel van privacy en geborgenheid. De soepele stof waarvan vitrage vaak gemaakt wordt maakt dit tot een elegante raambekleding.

Houten jaloezieën

Jaloezieën hebben ten onrechte een wat stoffig imago, al vangen ze vaak wel veel stof. Bij houten jaloezieën is dit al een stuk minder en ze zien er ook nog eens een stuk stoerder uit dan de aluminium varianten. Houten jaloezieën zijn ideaal om inkijk tegen te gaan en de hoeveelheid lichtinval te reguleren. Het grote voordeel van jaloezieën van hout ten opzichte van andere materialen, is de natuurlijke kleur van het licht dat naar binnen valt. Als je de houten lamellen deels openzet, krijg je een gefilterd warm kleurige lichtinval in huis. In de woonkamer geeft dit een uitnodigende uitstraling, terwijl houten jaloezieën in de slaapkamer voor zacht licht zorgen. Ten opzichte van hang- of vouwgordijnen van textiel nemen houten lamellen weinig ruimte in, trekken ze minder stof aan en zijn ze makkelijk schoon te maken.

Rolgordijnen

Rolgordijnen zijn ideaal voor als je zelf wilt bepalen hoeveel licht er in de ruimte komt. Ze zijn in hoogte verstelbaar met behulp van een touw of koord. Op deze manier kan je zelf kiezen tot welke hoogte je het rolgordijn laat zakken waardoor je dus zelf de hoeveelheid lichtinval kan bepalen. Daarnaast hebben rolgordijnen een isolerende werking voor zowel temperatuur als geluid. Dit maakt rolgordijnen tot een geliefd soort raambekleding.

Advies nodig voor de optimale lichtinval?

Ben je op zoek naar advies om de lichtinval te verbeteren door middel van raamdecoratie? Neem dan contact op.

Veelgestelde vragen over lichtinval

De beste raamdecoratie om meer licht de kamer in te krijgen zijn jaloezieën. Jaloezieën vangen het licht op en sturen het de kamer in. Voor een optimale werking kantel je de lamellen een stukje, waardoor het licht wordt afgebroken en de kamer in gestuurd wordt. ‘s Avonds kun je de lamellen helemaal sluiten, waardoor de gesloten lamellen het licht van de lampen zal reflecteren. Deze reflectie in warm licht zorgen vrij snel voor een lichte sfeervolle kamer.

De beste optie voor licht doorlatende gordijnen zijn de zogeheten inbetweens. Inbetweens zijn gemaakt van een licht doorlatende stof. Deze stof houdt een deel van het licht tegen, waardoor er niet naar binnen gekeken kan worden, maar laat nog voldoende licht door om te genieten van een goed verlichte kamer.

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp